Wednesday, September 25, 2013

Pot Roast of Pork with Cabbage 豚肉とキャベツのポットロースト

Pot Roast of Pork with Cabbage 豚肉とキャベツのポットロースト by naotakem

An easy one-pot dish to make - only downside being the marinating time for the pork - loaded with vegetables and flavor. Lifted straight off of a cookbook featuring recipes for Le Creuset French ovens.

鍋一つでできる(肉の塩漬けに時間がかかる以外は)簡単な肉と野菜たっぷりの味わい深い一品。ルクルゼのフレンチオーブンのためのレシピ本からそのまま頂きました。

Take a piece (500g or 1.1lbs) of pork, preferably a shoulder roast, salt all over and wrap tightly with a plastic wrap, marinate in the refrigerator for at least 8 hours. Used a pretty lean cut in the picture above, thought it might be better with a little more fat - but pork belly would be too much so pick your meat wisely.

豚の肩ロースを一塊(500gあるいは1.1ポンド)用意し、塩をまんべんなく振ってラップできつくくるみ、冷蔵庫で最低8時間ほど塩漬けにします。写真の肉は脂身がちょっと不足でしたが、バラ肉で作るのはさすがに脂がきつくなると思うので買う時に十分吟味を。

Before cooking, take the pork out of the refrigerator and let sit for an hour or so to bring to room temperature. Heat some butter (add some vegetable oil if worried about burning) in a heavy iron pot - doesn't have to be a Le Creuset - and brown the meat on all sides on mid-high heat. Add half of an onion, sliced thinly, cook until slightly caramelized. Cut up half a cabbage into 1/2-inch wide strips and add to the pot over the pork and onions. Add 1/4 cup of dry white wine and a bay leaf, cover pot, reduce heat to low and cook for 20-30 minutes, mixing the contents and turning the pork every now and then. Finish the seasoning with some freshly ground black pepper while cooking. When pork is done, take out the meat, slice it into thick pieces, and place them over the cabbage and onions in the pot. Serve family style in the pot. with Dijon mustard on the side. Probably best with a dry Riesling, but had it with a Pinot and it also worked very well.

調理前に冷蔵庫から豚肉を出し、一時間ほどおいて室温に戻します。厚手のダッチオーブンか深鍋(ルクルゼでなくとも鋳鉄製が良い)にバターを熱し(焦げるのが心配であればサラダ油などを少量加える)、肉を入れて中強火で全面に良い焼き色を付けます。タマネギ半個ほどを薄切りにしたものを加え、キツネ色になるまで炒めたら1センチ巾ほどに切ったキャベツ半分を肉とタマネギの上からかぶせます。白ワイン1/4カップほどを注ぎ、ローリエを一枚入れ、蓋をして弱火にし、20分から30分ほど調理します。途中で何度か中身を混ぜ、肉をひっくり返し、碾きたての黒コショウで味を整えます。最後は肉を取り出し、厚手に切って野菜の上に戻し、鍋のまま食卓に出し、ディジョンマスタードを添えて頂きます。辛口のリースリングと合わせるのがベストかな、と思いますが今回合わせたピノ・ノワールでも十分美味でした。

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