Tuesday, August 20, 2013

Spaghetti with Spicy Ragù and Roasted Eggplant +1 焼き茄子入りスパイシーラグーのスパゲティ(+1)

Bought a huge eggplant (as large as a small pineapple) on a whim - had to think for a while about what to do with it, but came up with this vegetable-heavy yet hearty pasta sauce.

こぶりのパイナップルぐらいの大きさのナスをスーパーで見つけて「ついなんとなく」買ってしまい、どうしたものかと思案した結果こんなパスタソースを作ってみました。野菜たっぷり、でもソーセージでコクのある味です。

Cut up the eggplant into bite sized chunks, sprinkled some salt and pepper on them, then roasted them in an oven on an ovenproof pan coated with a thin layer of olive oil for 10-15 minutes. This extra step allowed me to avoid the eggplant from getting too soggy with oil (which would've happened if I cooked it with the other vegetables in the sauce).

ナスは一口サイズに切り、ほんの少々塩コショウしてから軽くオリーブ油を引いた耐熱皿に載せてオーブンで10-15分焼きました。ソース作る時に他の野菜と調理するとナスが油を吸ってべっとりするので、それを避けるための一手間です。

Meanwhile, in a deep pot, started making the ragù by sautéing some mirepoix (mix of chopped onions, celery, and carrots) in olive oil over medium heat adding some finely chopped garlic halfway. Once the vegetables were nicely browned and soft, added some italian spicy sausages removed from the casing, and continued sautéing until everything was nicely mixed and the sausages were browned. Added a dash of red wine to the mix, mix and cook until evaporated, then added a large can of crushed tomatoes and lowered the heat to simmer for 30 minutes or so.

一方でスパイシーラグー(ミートソース)を作成。オリーブ油を少々引いた鍋でタマネギ、セロリ、ニンジンを細かく刻んだミレポワを(途中で刻みニンニクを加えつつ)中火で炒めます。野菜にいい炒め色がついて柔らかくなったら皮を取り除いたスパイシーイタリアンソーセージ(生タイプ)を加え、全てが良く混ざり合い、ソーセージに火が通るまで良く炒めます。そこに赤ワインを少々垂らし、蒸発するまで炒めたら潰したホールトマト大缶一つ分を加え、火を弱めて30分ほど煮込みます。

To finish, add the eggplant to the ragù, mix and season to taste, then serve over spaghetti cooked to al dente with a sprinkling of chopped parsley and grated Parmigiano-Reggiano.

仕上げにナスをソースに加え、塩コショウで味を整えたものをアルデンテに茹でたスパゲッティにかけて、刻みパセリと摺り下ろしたパルミジャーノをふりかけて頂きます。
Baked Rigatoni with 4 cheeses and an eggplant-tomato ragu ナスのミートソースとチーズの焼きリガトーニ
Now for the "plus one" - Had a lot of leftover sauce so made this casserole a few days later. Mixed the sauce with cooked rigatoni (any macaroni-type pasta would do), and some asparagus cut into small pieces, placed in a casserole lined with butter, added a mix of cheeses (used Cheddar, Gruyère, Swiss,  and Gorgonzola), then sprinkled with a mix of breadcrumbs, chopped parsley, and grated Parmigiano-Reggiano. Baked in an oven until golden brown. You guessed correctly - another dish making use of leftovers!

そしてこれがプラスワンですが、ソースを大量に作ったので残りを活用してこんなグラタン風なものを作りました。上のソースを茹でたてのリガトーニ(マカロニ系のパスタなら何でも良い)と短く刻んだアスパラガスと和え、バターを塗った耐熱皿に入れたら各種チーズ(チェダー、グリュイエール、スイス、そしてゴルゴンゾーラ)を加え、上にパン粉、刻みパセリ、摺り下ろしたパルミジャーノを混ぜたものを振ります。それをオーブンで焼き上げ、出来上がり。そう、これまた残り物大活用の一品でした(笑)。


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