Saturday, July 6, 2013

Grilled shrimp with citrus pesto

Made these for a 4th of July potluck party at a friend's place. Since I learned there was going to be several meat dishes I wanted to do something different but was lacking in ideas - then my professionally trained friend posted this tasty-looking shrimp recipe on her blog so I borrowed it  - with only a few modifications that my mother may call "unsolicited tweaking".

友人宅での持ち寄り独立記念日パーティに作った一品です。肉料理は他の人が持ち込むと聞いたので何か違うものを、と思いつつアイディア不足だったところに本格的に料理を学んだ同級生がブログにこのとても旨そうなエビ料理を掲載したのでちょっとアレンジ(うちの母言うところの「おへんなし」*)したもののほぼそのまま拝借しました。

* 青梅弁で「頼まれもしない変更」

The recipe is very simple - peeled and deveined shrimp marinated in basil pesto, skewered, and grilled.

調理法は至って簡単。殻と背わたを取ったエビを串に刺して焼くだけです。

The original pesto recipe called for a full cup of basil leaves for 1 1/2 pounds of shrimp, but even after stripping my home basil plant of all the edible leaves I didn't have enough (that's growing herbs in the city) so I made up that gap with extra garlic, a few springs of parsley, and a clove of shallot. As if that deviation wasn't enough, I also added zest and juice from half a lemon for tanginess with a pinch of red pepper for a touch of heat.

元のレシピのペストにはバジルの葉カップ一杯、とあったのですがうちで栽培しているバジルから食べられそうな葉っぱを全て穫っても足りませんでした(涼しいサンフランシスコ市内の悲しいところでしょうか)。足りない分はパセリを茎ごと数本、ニンニクを数片、そしてエシャロット一片で補いました。そしてここからが「いらん変更」かもしれませんがぴりっとした酸味を加えるべくレモンの皮を摺り下ろしたものと果汁を半個分、そしてほんの少しだけ辛味を足すべく赤唐辛子を一つまみ加えました。

Fortunately, the resulting dish was pretty well received by the group (and it was a pretty discerning group of foodies). I guess this "grilling with pesto" can also work well with scallops, lobster, and even fish with firm white flesh. Perhaps another occasion.

幸い出来上がったものはパーティに来ていた「違いのわかる」友人達には好評でした。この「ペストソースで焼く」という技はホタテ、ロブスター、そして白身魚にも使える使えるのではないかな、と思いましたがそれはまた別の機会に。

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