Monday, April 22, 2013

Striped Bass Roasted with Fennel, Side of Baby Potatoes ストライプドバスとフェンネルのロースト、ベビーポテト添え

Whole fresh fish roasted with some herbs and vegetables is a dish that is so simple, yet impressive to the eye and tasty - a great dish for parties. Not to say that it won't work for dinner at home for two - quite to the contrary, there's more to share and makes a very intimate dining experience.

Scaled, gutted, and cleaned a whole striped bass bought at the local farmer's market, seasoned the stomach cavity generously with salt and pepper, then stuffed it with fennel leaves (fronds), a few sprigs of rosemary, sliced lemon, and crushed garlic. Placed the fish on a bed of thinly sliced fennel bulbs in an ovenproof dish, seasoned again, then placed some more sliced lemon and fennel fronds and drizzled a good amount of olive oil and added a splash of dry white wine. Placed in an 375F oven and cooked until the flesh is flaky and the fennel is lightly caramelized. Garnished with some chopped parsley and basil, and served with baby potatoes tossed in canola oil with garlic cloves rosemary sprigs and baked in the same oven.

Wonderful aroma from the fennel and herbs permeates the fish - no "fishiness" here!

丸ごとの新鮮な魚をハーブと野菜と共にローストしただけ、という料理はシンプルでありながら見た目も味も良く、パーティ料理にうってつけなのですが、家で普通に作って二人占めするのもこれまた良し、です(笑)。

ファーマーズマーケットで買ったストライプドバス(スズキの仲間)のウロコと内蔵、エラを取り、良く水洗いしてから腹腔中にたっぷりと塩コショウし、フェンネルの葉とスライスしたレモン、ローズマリーの枝数本、そして潰したニンニクを詰め、耐熱皿に敷き詰めたフェンネルの根の薄切りの上にのせます。さらに全体に塩コショウをし、フェンネルの葉とスライスレモンを魚に載せ、オリーブ油と少量の白ワインをかけまわしてオーブンに入れ、375℉(190℃)で魚に火が通り、フェンネルが茶褐色になるまで焼きます。仕上げに刻んだパセリとバジルの葉を散らし、同じオーブンでキャノーラ油とローズマリー、ニンニクと共にローストしたベビーポテトを添えて頂きました。

お魚にフェンネルやハーブの香りが移り、魚臭さのみじんもない一皿です。

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