Thursday, May 2, 2013

Spaghetti with Spring Garlic, Roasted Fava Beans, Lemon Zest, Parmesan, and Herbs 春ニンニク、そら豆、レモン、パルメザンとハーブのパスタ

Another dish made with fresh spring vegetables from the farmer's market.

Prepped the beans by roasting a pound of fava beans in their shells with some salt, pepper, and olive oil in an oven for 30~40 minutes and shelled them while warm into a bowl (didn't remove the skin from the beans). While the beans were roasting, grated some lemon zest, halved the lemon for easy squeezing, grated some Parmesan, cleaned and chopped the spring garlic (the bulbs and the white/light green part of the leaves), chopped up some flat parsley and basil leaves, and set them aside. Wanted to have all the materials ready because I wanted to cook the spaghetti and sauce simultaneously.

To cook, brought a pot of water to a boil and salted it generously (enough to provide enough saltiness through the spaghetti), then added the spaghetti to cook.  While the spaghetti was cooking, sautéed the garlic in some butter until fragrant, added a dash of white wine, then the beans, mix, then added a ladleful of pasta water along with the lemon zest, and squeezed in the lemon juice. Into this mixture went in the spaghetti - slightly undercooked, a tad short of al dente (timing is critical) - followed by the Parmesan and a dash of olive oil, and tossed well. Served on a warm dish sprinkled with the chopped parsley and basil.

Great meal for a warm spring evening.

これもまた、ファーマーズマーケットで入手した野菜で作った一皿です。

まず塩コショウとオリーブ油をかけ回した殻付きのままのそら豆をオーブンで30−40分ローストし、あら熱をとったら殻から豆を出しておきます(甘皮はとりませんでした)。豆をローストしながらレモンの表皮を摺り下ろし(レモン自体は半分に切っておきます)、パルメザンチーズも摺り下ろし、春ニンニクの汚れをとって根と葉の白/薄緑の部分を細かく刻み、イタリアンパセリとバジルの葉を数枚これまた細かく刻みます。材料を全て用意してスパゲッティを茹でる間にソースを一気に作ってしまおう、という意図です。

さて調理ですが、大鍋にたっぷりの湯を湧かし、塩をこれまた多めに(塩味はこれだけでつけてしまいます)入れ、スパゲッティを投入。同時に別の鍋でニンニクをバターで香りが立つまで炒め、白ワイン少しとそら豆を入れ、よく混ぜたらそこにパスタの茹で汁をお玉に一杯程度と摺り下ろしたレモン皮を加え、レモン汁を絞り入れます。

ここで丁度スパゲッティがアルデンテ少し手前になっていればしめたもの、お湯を切ってソースの鍋に投入し、摺っておいたパルメザンとオリーブ油を少しを加えて良く混ぜます。温めたお皿に盛りつけ、パセリとバジルを振ってできあがり。

春の宵にふさわしい美味な夕食となりました。

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