Friday, January 3, 2014

Ginger-Garlic Roasted Chicken 生姜とニンニク風味のチキンロースト

Ginger-garlic roasted chicken with kale and tomatoes 生姜とニンニク風味のチキンロースト、ケールとトマト添え by naotakem
Ginger-garlic roasted chicken with kale and tomatoes 生姜とニンニク風味のチキンロースト、ケールとトマト添え, a photo by naotakem on Flickr.
Made this with inexpensive chicken drumsticks I found on sale, but should work with thigh meat or wings - breasts may not provide enough flavor (i.e., umami from fat).

これは鶏のドラムスティックが安くなっていた時に作りました。もも肉や手羽先でもいけると思いますが胸肉では風味(脂のうま味)が足りないかもしれません。

Wanted a strong flavor that goes well with rice so made a marinade of of soy sauce, sake, mirin, Sriracha hot sauce, grated ginger, crushed garlic, sugar, minced scallions, and salt and black pepper - basically, what I had on hand. Didn't measure anything when making this marinade except for being careful about the amount of soy sauce, salt, and Sriracha to avoid making it too salty or too hot. Put the marinade and drumsticks (pierced some holes with a skewer to allow penetration of flavor) in a plastic bag, massaged some, sealed, and marinated in the refrigerator for 2-3 hours.

白飯に合う濃いめの味付けにしたかったので、まず醤油、日本酒、みりん、スリラッチャチリソース、おろし生姜、潰したニンニク、砂糖、刻み青ネギ、塩と黒コショウを適当に混ぜて(塩辛くなりすぎないよう、醤油、塩そしてチリソースの三つの入れ過ぎに気をつけた以外は分量を計ることもしませんでした)漬けダレを作り、プラスチック袋に串でところどころ穴を開けた(味の滲みを良くするため)ドラムスティックと共に入れて封をし、冷蔵庫で2〜3時間漬け込みました。

When cooking, first seared all sides of the marinated drumsticks (taken out of the fridge about half an hour before cooking) in a oiled and well-heated cast iron pan to get a good color, then placed the pan into a 350F oven to cook for 20 minutes or so. Served with some sautéd kale and tomatoes, and a bowl of rice.

調理はまず油を引いて熱した鋳鉄製フライパン(オーブンに入れられるフライパンであれば何でも良い)でドラムスティック(料理の30分ほど前に冷蔵庫から出しておく)の表面にまんべんなく良い焼き色をつけ、そのままフライパンごと176℃に熱しておいたオーブンに入れ、20分ほど焼く、という簡単なものです。ケールの炒め物とトマトの輪切りを添え、もちろん白飯のおかずとして頂きました。



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