Tuesday, December 11, 2012

Pan Seared Duck Breast with Broccolini and Carrots 鴨の胸肉、ブロッコリとニンジン添え

鴨蕎麦は(鴨南蛮風に調理したものも含め)確実に自分の好きな食べ物の上位に食い込みますが、良い鴨肉が手に入ったときは洋風にフライパンで焼くのも旨いものです。ゴードン・ラムゼイが紹介していた、フライパンを余熱せずに鴨胸肉を皮を下にして載せてから火にかけ、鴨自身の脂で調理するやり方を採ると、肉をジューシーなままで、皮が一層ぱりっとさせることができるようです。味付けは凝ったソースなどは不要で、塩コショウだけで十分。オーブンで焼いたブロッコリーニと、ニンジンのグラッセを添えピノノワールと頂きました。詳しい作り方は旧ブログのこのエントリをご参照ください。

Japanese style duck with soba (buckwheat) noodles definitely ranks high in list of my favorite dishes, but when a I get my hands on a good piece of duck breast, I'd also consider pan searing like this. I learned a technique from a Gordon Ramsey recipe that starts cooking the duck breast skin side down in a cold frying pan and cook the breast in its own fat, which yields juicy meat with a very crispy skin. Only salt and pepper are necessary for flavor - no fancy sauces necessary. Served with oven roasted broccolini and carrots glacé, and paired with Pinot Noir. Detailed recipe provided in this post (in Japanese) from my old blog.



No comments:

Post a Comment