Friday, December 28, 2012

Porcini-Rosemary Crusted Rib Roast, etc. ポルチーニ茸とローズマリー風味のローストビーフ、他

ホームパーティとは言い過ぎですが、先日数名の友人を拙宅にお招きして料理を食べて頂きました。 食品関係のビジネスをやっておられ、良い食べ物を知っている方々も含まれているから、というわけではないですが一応フルコースっぽくサラダ、パスタ、そしてメインの肉料理、と3点作りました。

Not much of a home party, but had a few friends come over for dinner recently. Not necessarily because some of them own a food related business, but I put in a bit more effort than usual and made a 3-dish "course" consisting of a salad, pasta, and a meat entree. 

サラダはまず季節もののビーツ2種類、赤と黄金色のものを茹で、薄くスライスしたものをうっすらとトリュフオイルを塗った皿に敷き、さらに一枚につき一滴程度トリュフオイルを振りました。その上にトリュフの香りとぶつからぬようごく少量の塩とキャノーラ油で和えたルッコラを盛り、食感のバラエティを増やすべく薄く削ったパルミジャーノと煎ったクルミを載せました。

The foundation of the salad was boiled and thinly sliced red and golden beets spread on a plate rubbed with a tiny amount of truffle oil, with a drop or two of the same truffle oil dripped on each slice of beet. Threw a handful of arugula tossed with just a touch of salt and canola oil (chosen for its neutrality to avoid clashing with the truffle oil) on the beets, then sprinkled some shaved Parmigiano-Reggiano and toasted walnuts to add some texture.
パスタは以前このブログで取り上げたサンドライトマトとニンニク、唐辛子の白ワインソースとルッコラ、ファラフェルパスタでした。ルッコラが被っているのはご愛嬌ということで。

The pasta was Farafelle with Sun Dried Tomatoes, Garlic, and Arugula in a White Wine Sauce, previously featured in this blog.
そしてメインはローストビーフ。まんべんなく塩を振って冷蔵庫で数時間寝かせ、塩味を効かせた牛のリブロース(肋骨部分)に乾燥ポルチーニ茸とローズマリーの葉そして黒コショウの粒をコーヒーミルで砕いた粉末を表面にオリーブ油と共に擦り込み、フライパンで表面を焼き固めてからオーブンで焼き上げました。大きめの塊なので、風味豊かな表面と、ミディアムからレア気味まで異なる焼き具合を楽しむ事ができました。オリーブ油でさっと和えてこれまたローズマリーとローストしたレッドスキンポテトと電子レンジで作ったニンジンのグラッセを添えて頂きました。

The entree was a rib roast with a porcini-rosemary crust. Sprinkled the rib roast with a generous amount of kosher salt, and let it rest in the refrigerator for a few hours, then applied a rub of dried porcini mushrooms, rosemary leaves, and black peppercorns ground in a coffee grinder with some olive oil. Browned the roast on all sides in a frying pan and then roasted in a oven to achieve both a nice crust and multiple levels of doneness - from medium to rare (which is the fun part of cooking a large piece of meat). Served with lightly oiled (olive oil) redskin potatoes then rosted with rosemary,  and glazed carrots made in a microwave (a cheat, but works well).
あいにくローストビーフの切った状態を撮影し損ねたのですが、翌日残り物で作ったサンドイッチの写真でだいたいの感じはご覧頂けると思います。切れ目を入れたバゲットにマスタードを塗り、薄く切った残り物のローストビーフとルッコラを挟み、これまた残り物のポテトとニンジンを添えて頂きました。

Neglected to take a photo of the sliced roast rib, but this photo of a sandwich made the next day with leftovers should give you a good idea. Put a cut two thirds of the way into a piece of baguette, spread some mustard, then sandwiched thin slices of the leftover roast and arugula. Served with the roast potatoes and glazed carrots - also leftovers.

No comments:

Post a Comment