Wednesday, September 4, 2013

Lomo Saltado ロモ・サルタード

Lomo saltado, essentially a beef and vegetable stir fry served over rice, is a dish that I ate on multiple occasions - for both lunch and dinner - during my travels in Peru and Bolivia some 18 years ago. Traditional recipe calls for French fries on the side but skipped that for both dietary and efficiency reasons.

どういう経緯でこのロモ・サルタードを作ろうと思い立ったかは忘れましたが、18年前にペルーとボリビアを旅した際には昼食または夕食として何度も食べた料理です。要するにペルー風の肉野菜炒め丼。本来はポテトフライが付いていますが、今回は手間とカロリー節約のために割愛。

Slice some lean steak, bell peppers (used green, red, and yellow for color), red onions, and tomatoes into thin strips. Mince some garlic. Heat vegetable oil in a well-heated skillet and brown the steak strips (seasoned with salt and pepper), add the onions and garlic (and a pinch of red pepper flakes), stir-fry until the onions are soft. The bell peppers and tomatoes are added at the end, and cooked until they are soft but retain some crunch. Season with additional salt and pepper, paprika, cumin powder, soy sauce, vinegar, and rice wine.
脂身の少ない牛肉、ピーマン(彩りのため青・赤・黄の三食を用意)、赤タマネギ、トマトをそれぞれ食べやすい巾に細切りにし、ニンニクをみじん切りにします。良く熱したフライパンに油を引き、まず牛肉に塩コショウ(と赤唐辛子のフレーク)で味つけしたものを炒め、焼き色が付いたらタマネギとニンニクを加え、タマネギがしんなりするまでさらに炒めます。ピーマンとトマトは最後に加え、少し柔らかくなりつつも、多少の歯ごたえを残す程度に炒めます。仕上げの味付けは追加の塩コショウとパプリカ、クミンの粉末、醤油、お酢、そしてお酒で。

I guess the key is to flavor it so that it reminds one of Chinese food but doesn't taste like one. Serve over brown rice.

中華「風」だけど中華料理にはならない程度(笑)に味付けするのがコツだと個人的には思います。玄米の上に載せて頂きます。

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