Saturday, December 15, 2012

Miso Broth Ramen Loaded with Vegetables 野菜たっぷり味噌ラーメン

料理というほどの料理ではないですが、野菜をたっぷりと入れた味噌ラーメン。子供の頃から家で(インスタントであろうと、生麺であろうと)ラーメンを作る時は栄養バランスのためと称して何がしか野菜ものを入れるように指導されてきたのですが、今もその教えは身に染み付いているようです。市販の生麺とスープがセットになった味噌ラーメンで作る手抜きの一品です。

好みの大きさに刻んだ豚コマ切れ肉(一番安いところ)、キャベツ、タマネギをモヤシと共にニンニクと胡麻油で炒め、塩コショウで味付けし、まだ歯ごたえが残っているうちに、並行してタイミングを合わせて作ったラーメンの上に乗せ、茹でコーン、刻んだ青ネギ、そして白ゴマを散らして出来上がり。キュウリを塩麹で和えたものと共に頂きました。

Not sure this qualifies as "cooking" due to its simplicity and use of packaged fresh ramen noodles and miso flavored soup base (not instant ramen), but an easy (lazy) and tasty way to eat vegetables. I've been making something like this since my early teens - my mother would not allow me to eat ramen at home without adding some vegetables in the name of "nutritional balance", and that habit has stuck with me ever since.

Stir-fried thin slices of the most inexpensive cut of pork you can find with chopped cabbage and yellow onions in sesame oil with garlic, then add bean sprouts and cook slightly. Pour the stir-fry mix onto a bowl of freshly cooked ramen (timing is crucial here - parallel processing is required), sprinkle some cooked corn kernels, sliced green onions, and white sesame seeds, then serve. Had this with cucumbers marinated in a mixture of salt and fermentation starter (shio-kouji).

No comments:

Post a Comment